Jakie typy makaronu wyróżniamy?
Rodzina makaronów jest naprawdę duża. Możemy je podzielić ze względu na typ użytych składników np. makaron sojowy, ryżowy - popularne głównie w krajach azjatyckich. Jednak, jak wiadomo, najpopularniejszy jest ten robiony z mąki pszennej czy też pełnoziarnistej.
Często spotykany jest ostatnio wariant makaronu bezglutenowego dedykowany osobom z nietolerancją glutenu. Jednak wybór makaronu pod względem typu użytej do produkcji mąki, jest raczej intuicyjny i oczywisty z punktu widzenia konkretnej jednostki i jej preferencji smakowych.
Trudniejszą decyzją jest wybór kształtu makaronu. Wydaje się banalne? Tylko z pozoru, bo to od niego zależy efekt naszych kulinarnych starań. Na półkach sklepowych możemy znaleźć makarony o różnych kształtach, a każdy z nich ma swoją nazwę :
- Spaghetti – długie złociste nitki,
- Tagliatelle – długie wstążki, często uformowane w postaci kłębków,
- Fusilli – czyli popularne świderki,
- Penne – rurki,
- Conchiglioni – makaron w kształcie sporych muszli,
- Pappardelle – długie szerokie wstążki,
- Lasagne – cienkie prostokątne płaty,
- Rigatoni – duże rurki.
Jaki rodzaj makaronu wybrać?
Wybór jest duży, ale na jaki typ makaronu powinniśmy się zdecydować? Wszystko zależy od tego jakie danie zamierzamy przygotować.
Im gęstszy sos chcemy dodać, tym szerszy makaron powinniśmy wybrać. W takich połączeniach dobrze sprawdzi się Tagliatelle np. w przypadku sosów mięsnych czy serowych. W przypadku sosów o gęstszej konsystencji możemy użyć również pasty o karbowanej powierzchni np. Fusilli.
Do dodatków o rzadszej konsystencji zaleca się użycie makaronów cieńszych np. Spaghetti, który świetnie komponuje się z sosem bolognese, carbonara czy neapolitańskim.
Jeśli planujemy zaserwować makaron z owocami morza lub pesto najlepszym wyborem będzie Penne. Jest to jedna z najczęściej wybieranych przez Polaków past. Penne, zaraz obok Fusilli, dodajemy do zup, sałatek czy zapiekanek makaronowych.
Ponadto do faszerowania idealny będzie makaron Conchiglioni. Duże muszelki z powodzeniem wypełnić dowolnym farszem i pieczemy pod serową pierzynką, dzięki czemu uzyskamy nietuzinkowe danie, które dodatkowo świetnie się prezentuje.
Bardzo popularnym daniem z makaronu jest włoska Lasagne. Do jej wykonania wykorzystujemy pastę w kształcie cienkich prostokątów o tej samej nazwie, przekładając je kolejno wybranym farszem, sosem beszamelowym i serem.
Makaron nieustannie podbija serca wielu smakoszy. Niektórzy kochają go za prostotę i stosunkowo krótki czas przygotowania posiłku z jego udziałem, jednak większość ujął mnogością opcji przyrządzenia i wyjątkowością smaku.