plen

Rodzaje makaronu – jaki makaron wybrać?

Menu
790 345 790 ul. Klimczaka 1 | Wilanów
22 465 18 36 ul. Krucza 6/14 | Centrum
888 57 54 57 ul. Miodowa 1 | Stare Miasto
22 616 12 59 ul. Francuska 6 | Saska Kępa
Rodzaje makaronu – który makaron wybrać?
Rodzaje-makaronow
Makaron - z pozoru prosty produkt spożywczy, stworzony z trzech elementarnych składników: mąki, jajek i wody.  Jest głównym filarem kuchni włoskiej, gdzie przygotowuje się go na mnóstwo sposobów. Najwybitniejsi szefowie kuchni potrafią wyczarować z niego arcydzieło kulinarne. Jednak wcale nie trzeba być mistrzem, by zrobić pyszne makaronowe danie w domowym zaciszu.
 

Jakie typy makaronu wyróżniamy?

 

Rodzina makaronów jest naprawdę duża. Możemy je podzielić ze względu na typ użytych składników np. makaron sojowy, ryżowy - popularne głównie w krajach azjatyckich. Jednak, jak wiadomo, najpopularniejszy jest ten robiony z mąki pszennej czy też pełnoziarnistej.

Często spotykany jest ostatnio wariant makaronu bezglutenowego dedykowany osobom z nietolerancją glutenu. Jednak wybór makaronu pod względem typu użytej do produkcji mąki, jest raczej intuicyjny i oczywisty z punktu widzenia konkretnej jednostki i jej preferencji smakowych.

Trudniejszą decyzją jest wybór kształtu makaronu. Wydaje się banalne? Tylko z pozoru, bo to od niego zależy efekt naszych kulinarnych starań. Na półkach sklepowych możemy znaleźć makarony o różnych kształtach, a każdy z nich ma swoją nazwę :

- Spaghetti – długie złociste nitki,

- Tagliatelle – długie wstążki, często uformowane w postaci kłębków,

- Fusilli – czyli popularne świderki,

- Penne – rurki,

- Conchiglioni – makaron w kształcie sporych muszli,

- Pappardelle – długie szerokie wstążki,

- Lasagne – cienkie prostokątne płaty,

- Rigatoni – duże rurki.

 

Jaki rodzaj makaronu wybrać?

 

Wybór jest duży, ale na jaki typ makaronu powinniśmy się zdecydować? Wszystko zależy od tego jakie danie zamierzamy przygotować.

Im gęstszy sos chcemy dodać, tym szerszy makaron powinniśmy wybrać. W takich połączeniach dobrze sprawdzi się Tagliatelle np. w przypadku sosów mięsnych czy serowych. W przypadku sosów o gęstszej konsystencji możemy użyć również pasty o karbowanej powierzchni np. Fusilli.

Do dodatków o rzadszej konsystencji zaleca się użycie makaronów cieńszych np. Spaghetti, który świetnie komponuje się z sosem bolognese, carbonara czy neapolitańskim.

Jeśli planujemy zaserwować makaron z owocami morza lub pesto najlepszym wyborem będzie Penne. Jest to jedna z najczęściej wybieranych przez Polaków past. Penne, zaraz obok Fusilli, dodajemy do zup, sałatek czy zapiekanek makaronowych.  

Ponadto do faszerowania idealny będzie makaron Conchiglioni. Duże muszelki z powodzeniem wypełnić dowolnym farszem i pieczemy pod serową pierzynką, dzięki czemu uzyskamy nietuzinkowe danie, które dodatkowo świetnie się prezentuje.

Bardzo popularnym daniem z makaronu jest włoska Lasagne. Do jej wykonania wykorzystujemy pastę w kształcie cienkich prostokątów o tej samej nazwie, przekładając je kolejno wybranym farszem, sosem beszamelowym i serem.

Makaron nieustannie podbija serca wielu smakoszy. Niektórzy kochają go za prostotę i stosunkowo krótki czas przygotowania posiłku z jego udziałem, jednak większość ujął mnogością opcji przyrządzenia i wyjątkowością smaku.

Wilanów
790 345 790 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Klimczaka 1
02-972 Warszawa
tel. 790 345 790
klimczaka1@trattoriarucola.pl

Restauracja Warszawa Wilanów

czynne codziennie:

Niedziela - Czwartek 12:00-21:00 
Piątek - Sobota 12:00-22:00 

Centrum
22 465 18 36 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Krucza 6/14
00-548 Warszawa
tel. 22 465 18 36
krucza6@trattoriarucola.pl

Włoska restauracja Warszawa Centrum

czynne codziennie:
od wtorku do soboty 12:00-22:00 
niedziela, poniedziałek 12:00 - 21:00 

Wirtualny spacer

Stare Miasto
888 57 54 57 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Miodowa 1
00-080 Warszawa
tel. 888 57 54 57
miodowa1@trattoriarucola.pl

Restauracja Warszawa Stare Miasto

czynne codziennie:
od niedzieli do czwartku  12:00-21:00

piątek, sobota 12:00-22:00

Wirtualny spacer

Saska Kępa
22 616 12 59 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Francuska 6
03-906 Warszawa
tel. 22 616 12 59
francuska6@trattoriarucola.pl

Restauracja Saska Kępa

czynne codziennie:
pon.-niedz. 12:00-22:00

Wirtualny spacer

Przed wysłaniem nam swoich danych, koniecznie zapoznaj się z Polityką Prywatności, w której znajdziesz informacje o administratorze Twoich danych osobowych, Twoich prawach, w jakim celu przetwarzane są Twoje dane, przez jaki okres, kim są odbiorcy Twoich danych oraz wszelkie inne informacje, które dotyczą ochrony Twoich danych osobowych.

Czytaj więcej

Praca
Kariera w Trattoria Rucola

KIEROWCA

Poszukujemy kierowcy do Trattori, przy ulicy Francuskiej i Klimczaka.

 

CV prosimy wysyłać na adres - magda.nowak@trattoriarucola.pl
 

 

 

 

Aplikuj