plen

Dodatki na pizzę włoską – jak je dobrać?

Menu
790 345 790 ul. Klimczaka 1 | Wilanów
22 465 18 36 ul. Krucza 6/14 | Centrum
888 57 54 57 ul. Miodowa 1 | Stare Miasto
22 616 12 59 ul. Francuska 6 | Saska Kępa
Dodatki na pizzę włoską – jak je dobrać?

dodatki-na-pizze-wloska

Pizza to najsłynniejsze danie kuchni włoskiej. W oryginalnym wydaniu jej spód to cienkie ciasto drożdżowe, wykonane z mąki najwyższej jakości. Mistrzowie kuchni zgodnie twierdzą, że sekretem idealnej pizzy  jest odpowiednio wyrobione ciasto oraz właściwy dobór składników.

 

Mniej znaczy więcej, czyli sposób na włoską pizzę.

 

Włosi w kwestiach kulinarnych zdecydowanie są tradycjonalistami. Nierzadko rozrośnięte karty menu w polskich pizzeriach mają niewiele wspólnego z pierwowzorem z Italii. W przypadku oryginalnej pizzy wyznawana jest zasada: Mniej znaczy więcej, a najważniejsza jest jakość dodawanych składników i ich odpowiednie połączenie . Im więcej dodatków tym większe prawdopodobieństwo zabicia smaku poszczególnych składników.

Podstawowym dodatkiem jest sos pomidorowy. Żeby zbliżyć się do ideału, należy starannie wybrać pomidory, z których go sporządzimy. Powinny być dojrzałe i słodkie. Nie bez znaczenia jest również czas ich gotowania, który powinien być odpowiednio długi, tak, by zdążyły się rozgotować na gładką masę. Nieodłącznym składnikiem sosu pomidorowego są charakterystyczne zioła – oregano, tymianek i bazylia. Bez nich pizza włoska nie byłaby wyrazista i aromatyczna.

 

Włoskie klasyki, jakich dodatków użyć?

 

Absolutna podstawa to oczywiście Margherita, czyli spód drożdżowy z sosem pomidorowym i serem - najczęściej rozpływająca się w ustach mozzarella, będąca miękkim serem, który doskonale się rozpuszcza.

Bezkonkurencyjnym hitem jest nieco bogatsza Capricciosa. W tym przypadku poza sosem i serem powinniśmy dodać pieczarki oraz plasterki szynki. Należy pamiętać, aby wybrać dobrej jakości szynkę gotowaną – wędzona mogłaby stłumić smak pozostałych składników. Ważne jest, by nie przesadzić z ilością dodatków. Więcej wcale nie oznacza lepiej.

Dla osób preferujących urozmaicenia doskonała będzie Diavola, do której dodaje się pikantne salami, anchois, czarne oliwki oraz pikantne papryczki. W kwestii papryczek mamy pewną dowolność, w zależności od indywidualnych upodobań możemy wybrać czerwone chilli, ogniste piri piri lub też zielone jalapeno. W tym wariancie użyć należy też innego rodzaju sera, dopasowanego do charakteru pizzy, czyli pikantnego. Włosi używają w tym przypadku np. owczego sera pecorino, ale można go z powodzeniem zastąpić innym serem o podobnym ostrzejszym smaku.

Natomiast miłośnikom sera do gustu przypadnie Quattro Fromaggi, czyli popularne Cztery Sery. W oryginale łączy się cztery rodzaje serów o różnym charakterze tj. włoski parmezan, cheddar o lekko ostrzejszym smaku, miękką mozzarellą z bawolego mleka oraz pleśniową gorgonzolę. Oczywiście można użyć innych rodzajów, należy jednak pamiętać, by były to sery o podobnych właściwościach do tych wspomnianych wyżej.

Jest wiele rodzajów pizzy, przy jej tworzeniu można bawić się smakami. Jednak należy uważać, by nie przesadzić z ilością dodatków i przypraw. Klasyka w łączeniu smaków jest najbezpieczniejszą drogą, gwarantującą zadowalające efekty. Musimy pamiętać, że pizza to przede wszystkim doskonały, chrupiący i rozpływający się w ustach spód drożdżowy uzupełniony przez dodatki - nie odwrotnie. Zapraszamy do naszej włoskiej restaruacji Warszawa Centrum!

Wilanów
790 345 790 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Klimczaka 1
02-972 Warszawa
tel. 790 345 790
klimczaka1@trattoriarucola.pl

Restauracja Warszawa Wilanów

czynne codziennie:

Niedziela - Czwartek 12:00-21:00 
Piątek - Sobota 12:00-22:00 

Centrum
22 465 18 36 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Krucza 6/14
00-548 Warszawa
tel. 22 465 18 36
krucza6@trattoriarucola.pl

Włoska restauracja Warszawa Centrum

czynne codziennie:
od wtorku do soboty 12:00-22:00 
niedziela, poniedziałek 12:00 - 21:00 

Wirtualny spacer

Stare Miasto
888 57 54 57 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Miodowa 1
00-080 Warszawa
tel. 888 57 54 57
miodowa1@trattoriarucola.pl

Restauracja Warszawa Stare Miasto

czynne codziennie:
od niedzieli do czwartku  12:00-21:00

piątek, sobota 12:00-22:00

Wirtualny spacer

Saska Kępa
22 616 12 59 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Francuska 6
03-906 Warszawa
tel. 22 616 12 59
francuska6@trattoriarucola.pl

Restauracja Saska Kępa

czynne codziennie:
pon.-niedz. 12:00-22:00

Wirtualny spacer

Przed wysłaniem nam swoich danych, koniecznie zapoznaj się z Polityką Prywatności, w której znajdziesz informacje o administratorze Twoich danych osobowych, Twoich prawach, w jakim celu przetwarzane są Twoje dane, przez jaki okres, kim są odbiorcy Twoich danych oraz wszelkie inne informacje, które dotyczą ochrony Twoich danych osobowych.

Czytaj więcej

Praca
Kariera w Trattoria Rucola

KIEROWCA

Poszukujemy kierowcy do Trattori, przy ulicy Francuskiej i Klimczaka.

 

CV prosimy wysyłać na adres - magda.nowak@trattoriarucola.pl
 

 

 

 

Aplikuj