plen

Rodzaje włoskich serów

Menu
790 345 790 ul. Klimczaka 1 | Wilanów
22 465 18 36 ul. Krucza 6/14 | Centrum
888 575 457 ul. Miodowa 1 | Stare Miasto
22 616 12 59 ul. Francuska 6 | Saska Kępa
Rodzaje włoskich serów
 
Rodzaje włoskich serów

Jakie są rodzaje włoskich serów

 

Będąc we Włoszech przeżyjemy nie tylko podróż wśród wspaniałych krajobrazów i antyków, ale przede wszystkim niebywałą podróż kulinarną. Każdy region to inny smak – bogaty w lokalne składniki, w tym sery. Większość serów we Włoszech chroniona jest znakiem towarowym, dzięki czemu mamy pewność, że są one wytwarzane według tradycyjnej receptury. Włoskie sery zachwycają smakiem, ciężko jest je też podzielić na konkretne kategorie, bowiem we włoskiej kuchni stosuje się je do różnych dań. Przyjęło się jednak, że podstawowym sposobem ich segregacji jest mleko, z jakiego zostały wykonane. Rodzaje włoskich serów, to zatem sery:

  •  krowie,
  •  kozie;
  •  bawole;
  •  owcze.

Większość z nas jednak dzieli rodzaje serów na miękkie, długo dojrzewające oraz na sery kanapkowe i deserowe. Czas zatem wyruszyć w podróż po włoskiej kuchni i poznać najpopularniejsze włoskie sery!

 

SERY IDEALNE NA KANAPKI I... DO SAŁATKI

 

Włoskie menu obejmuje zarówno dania ciepłe, jak i zimne, w których zawsze znajdzie się miejsce na kawałek sera. Mozzarella – tego wyjątkowego sera nikomu nie trzeba przedstawiać, bowiem jest to ten ser, który doskonale komponuje się z każdym daniem. Smakuje na kanapkach, na pizzy, ale też i w sałatce. Podkreśla smak pomidorów i idealnie współgra z wysokiej jakości oliwą. Jej kuzynem jest buffala, czyli niezwykle kremowa kulka z sera, która po przekrojeniu dosłownie się rozpływa! Zarówno buffala, jak i mozzarella we włoskiej kuchni stosowane są dość często, szczególnie w menu śniadaniowym i na przystawki. Ale skoro jesteśmy przy serach idealnych na śniadanie, warto wspomnieć o kremowej ricotcie. Ten wyjątkowy włoski ser jest bardzo delikatny, idealnie komponuje się zarówno z intensywnymi przyprawami, jak i… owocami!

 

PECCORINO ROMANO, CZYLI CARBONARA BEZ ŚMIETANY

 

Prawdziwa włoska restauracja nie może obejść się bez jednego, tajnego składnika – parmezanu. To ser długo dojrzewający, który bez wątpienia można nazwać znakiem rozpoznawczym Włoch. Jest niezwykle intensywny w smaku i w zasadzie można nazwać go uniwersalną przyprawą dla wielu włoskich dań. Parmezan doskonale komponuje się z pesto, z sosami, ale też i z pizzą! Jego zamiennikiem, który jest stosowany równie często we włoskiej kuchni jest Grana Padano – to również twardy i niezwykle aromatyczny ser, więc jeśli nie możesz znaleźć w pobliskim sklepie parmezanu, a marzysz o idealnym włoskim daniu, możesz zastąpić go Grana Padano.

 

PARMEZAN, CZYLI WŁOCHY NA TALERZU

 

Prawdziwa włoska restauracja nie może obejść się bez jednego, tajnego składnika – parmezanu. To ser długo dojrzewający, który bez wątpienia można nazwać znakiem rozpoznawczym Włoch. Jest niezwykle intensywny w smaku i w zasadzie można nazwać go uniwersalną przyprawą dla wielu włoskich dań. Parmezan doskonale komponuje się z pesto, z sosami, ale też i z pizzą! Jego zamiennikiem, który jest stosowany równie często we włoskiej kuchni jest Grana Padano – to również twardy i niezwykle aromatyczny ser, więc jeśli nie możesz znaleźć w pobliskim sklepie parmezanu, a marzysz o idealnym włoskim daniu, możesz zastąpić go Grana Padano.

 

GORGONZOLA ORAZ MASCARPONE, CZYLI POŁĄCZENIE IDEALNE

 

Włosi mają jeszcze dwa niezwykłe sery, które są jak woda i ogień – mascarpone oraz gorgonzola. Kremowy ser mascarpone to idealny dodatek do deserów, dzięki którym są one puszyste i delikatne. Gorgonzola to natomiast ser pleśniowy, który jest nie tylko aromatyczny, ale również pikantny. Nic dziwnego, że połączenie obu tych smaków jest wyjątkowym doznaniem kulinarnym! Zresztą, nie bez powodu gorgonzolę łączymy ze słodkim smakiem gruszki czy orzechów… Włoskie serowe menu to naprawdę prawdziwa podróż kulinarna i niesamowite doznania, które zaklęte są w wyjątkowych serach. Jeśli chcesz spróbować ich wszystkich, nasza włoska restauracja czeka na ciebie!

Wilanów
790 345 790 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Klimczaka 1
02-972 Warszawa
tel. 790 345 790
klimczaka1@trattoriarucola.pl

Restauracja Warszawa Wilanów

czynne codziennie:

Niedziela - Czwartek 12:00-21:00 
Piątek - Sobota 12:00-22:00 

Centrum
22 465 18 36 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Krucza 6/14
00-548 Warszawa
tel. 22 465 18 36
krucza6@trattoriarucola.pl

Włoska restauracja Warszawa Centrum

czynne codziennie:
od wtorku do soboty 12:00-22:00 
niedziela, poniedziałek 12:00 - 21:00 

Wirtualny spacer

Stare Miasto
888 575 457 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Miodowa 1
00-080 Warszawa
tel. 888 575 457
miodowa1@trattoriarucola.pl

Restauracja Warszawa Stare Miasto

czynne codziennie:
niedziela-czwartek 12:00-21:00

piątek-sobota 12:00-22:00

Wirtualny spacer

Saska Kępa
22 616 12 59 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Francuska 6
03-906 Warszawa
tel. 22 616 12 59
francuska6@trattoriarucola.pl

Restauracja Saska Kępa

czynne codziennie:
pon.-niedz. 12:00-22:00

Wirtualny spacer

Przed wysłaniem nam swoich danych, koniecznie zapoznaj się z Polityką Prywatności, w której znajdziesz informacje o administratorze Twoich danych osobowych, Twoich prawach, w jakim celu przetwarzane są Twoje dane, przez jaki okres, kim są odbiorcy Twoich danych oraz wszelkie inne informacje, które dotyczą ochrony Twoich danych osobowych.

Czytaj więcej

Praca
Kariera w Trattoria Rucola

KIEROWCA

Poszukujemy kierowcy do Trattori, przy ulicy Francuskiej i Klimczaka.

 

CV prosimy wysyłać na adres - magda.nowak@trattoriarucola.pl
 

 

 

 

Aplikuj