
Jakie są rodzaje włoskich serów
Będąc we Włoszech przeżyjemy nie tylko podróż wśród wspaniałych krajobrazów i antyków, ale przede wszystkim niebywałą podróż kulinarną. Każdy region to inny smak – bogaty w lokalne składniki, w tym sery. Większość serów we Włoszech chroniona jest znakiem towarowym, dzięki czemu mamy pewność, że są one wytwarzane według tradycyjnej receptury. Włoskie sery zachwycają smakiem, ciężko jest je też podzielić na konkretne kategorie, bowiem we włoskiej kuchni stosuje się je do różnych dań. Przyjęło się jednak, że podstawowym sposobem ich segregacji jest mleko, z jakiego zostały wykonane. Rodzaje włoskich serów, to zatem sery:
- krowie,
- kozie;
- bawole;
- owcze.
Większość z nas jednak dzieli rodzaje serów na miękkie, długo dojrzewające oraz na sery kanapkowe i deserowe. Czas zatem wyruszyć w podróż po włoskiej kuchni i poznać najpopularniejsze włoskie sery!
SERY IDEALNE NA KANAPKI I... DO SAŁATKI
Włoskie menu obejmuje zarówno dania ciepłe, jak i zimne, w których zawsze znajdzie się miejsce na kawałek sera. Mozzarella – tego wyjątkowego sera nikomu nie trzeba przedstawiać, bowiem jest to ten ser, który doskonale komponuje się z każdym daniem. Smakuje na kanapkach, na pizzy, ale też i w sałatce. Podkreśla smak pomidorów i idealnie współgra z wysokiej jakości oliwą. Jej kuzynem jest buffala, czyli niezwykle kremowa kulka z sera, która po przekrojeniu dosłownie się rozpływa! Zarówno buffala, jak i mozzarella we włoskiej kuchni stosowane są dość często, szczególnie w menu śniadaniowym i na przystawki. Ale skoro jesteśmy przy serach idealnych na śniadanie, warto wspomnieć o kremowej ricotcie. Ten wyjątkowy włoski ser jest bardzo delikatny, idealnie komponuje się zarówno z intensywnymi przyprawami, jak i… owocami!
PECCORINO ROMANO, CZYLI CARBONARA BEZ ŚMIETANY
Prawdziwa włoska restauracja nie może obejść się bez jednego, tajnego składnika – parmezanu. To ser długo dojrzewający, który bez wątpienia można nazwać znakiem rozpoznawczym Włoch. Jest niezwykle intensywny w smaku i w zasadzie można nazwać go uniwersalną przyprawą dla wielu włoskich dań. Parmezan doskonale komponuje się z pesto, z sosami, ale też i z pizzą! Jego zamiennikiem, który jest stosowany równie często we włoskiej kuchni jest Grana Padano – to również twardy i niezwykle aromatyczny ser, więc jeśli nie możesz znaleźć w pobliskim sklepie parmezanu, a marzysz o idealnym włoskim daniu, możesz zastąpić go Grana Padano.
PARMEZAN, CZYLI WŁOCHY NA TALERZU
Prawdziwa włoska restauracja nie może obejść się bez jednego, tajnego składnika – parmezanu. To ser długo dojrzewający, który bez wątpienia można nazwać znakiem rozpoznawczym Włoch. Jest niezwykle intensywny w smaku i w zasadzie można nazwać go uniwersalną przyprawą dla wielu włoskich dań. Parmezan doskonale komponuje się z pesto, z sosami, ale też i z pizzą! Jego zamiennikiem, który jest stosowany równie często we włoskiej kuchni jest Grana Padano – to również twardy i niezwykle aromatyczny ser, więc jeśli nie możesz znaleźć w pobliskim sklepie parmezanu, a marzysz o idealnym włoskim daniu, możesz zastąpić go Grana Padano.
GORGONZOLA ORAZ MASCARPONE, CZYLI POŁĄCZENIE IDEALNE
Włosi mają jeszcze dwa niezwykłe sery, które są jak woda i ogień – mascarpone oraz gorgonzola. Kremowy ser mascarpone to idealny dodatek do deserów, dzięki którym są one puszyste i delikatne. Gorgonzola to natomiast ser pleśniowy, który jest nie tylko aromatyczny, ale również pikantny. Nic dziwnego, że połączenie obu tych smaków jest wyjątkowym doznaniem kulinarnym! Zresztą, nie bez powodu gorgonzolę łączymy ze słodkim smakiem gruszki czy orzechów… Włoskie serowe menu to naprawdę prawdziwa podróż kulinarna i niesamowite doznania, które zaklęte są w wyjątkowych serach. Jeśli chcesz spróbować ich wszystkich, nasza włoska restauracja czeka na ciebie!