Słoneczna Italia to nie tylko piękne widoki i cudowne plaże – to przede wszystkim SMAK. Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych. Wielu z nas uwielbia pizzę czy spaghetti, które są dorobkiem Włochów. Idąc ulicą, możemy spotkać wiele restauracji specjalizujących się w kuchni włoskiej.
Cechy charakterystyczne włoskich dań
Włoska kuchnia to przede wszystkim charakterystyczne przyprawy i zioła. Żadne włoskie danie nie obejdzie się bez bazylii, oregano czy tymianku. Są to zioła bardzo charakterystyczne, o intensywnym zapachu i unikalnym smaku.
Pierwsze skojarzenie, gdy myślimy o Włoszech to oczywiście pomidory, makaron, pizza i oliwa z oliwek. Te pierwsze to podstawa, dodawane są m.in. do sosów i serwowane w różnej postaci w towarzystwie makaronów i mnóstwa przypraw. Pizza włoska to oczywiście klasyk nie do podrobienia. Ta oryginalna – włoska, wyrabiana jest ze specjalnej mąki typu 00, dzięki czemu ciasto ma tak unikalny smak. Oczywiście nie bez znaczenia są umiejętności kucharza i unikalna receptura.
Dużą popularnością wśród Włochów cieszą się sery. Do tych flagowych należą parmezan, mozzarella, ricotta, mascarpone czy gorgonzola. Jak wiadomo, mozzarella używana jest do przyrządzenia pizzy. Parmezan natomiast dobrze sprawdza się z makaronami. Ricotta i mascarpone to składnik popularnych włoskich deserów. Ponadto sery na włoskim stole często występują osobno - w roli przystawki, często razem z szynką parmeńską.
Jednak bezapelacyjnie prym wśród włoskich dań wiodą makarony przygotowywane na milion sposobów. Włosi podają je z sosami, mięsem, różnymi farszami czy też owocami morza, których dostępność zwłaszcza na południu kraju, ze względu na jego położenie, jest bardzo duża. Mięczaki i ryby pojawiają się na włoskich stołach równie często. Najpopularniejszym sposobem ich przyrządzania w Italii jest grillowanie.
Coś słodkiego… czyli włoskie desery
Włosi to smakosze nie tylko wytrawnych dań z makaronów czy owoców morza. Dlatego też możemy rozkoszować się smakiem m.in. pysznego Tiramisu czy Panna Cotty.
Panna Cotta to deser z gotowanej śmietanki podawanej w musem owocowym.
Z kolei Tiramisu to połączenie kruchych biszkoptów nasączonych kawą, przekładanych kremem z przewagą mascarpone. W Polsce często dodajemy do tego deseru likier Amaretto, ale w oryginalnej wersji go tam nie ma. Oryginalne włoskie Tiramisu to kwintesencja mascarpone i kawy, czyli kolejnej miłości Włochów, od której zaczynają dzień. Najpopularniejsze we Włoszech jest espresso, cappuccino oraz café latte.
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej wyrazistych, oryginalnych i fantazyjnych kuchni świata. Dlatego też ma tak wielu zwolenników. Każdy może znaleźć w niej coś dla siebie. Ten, kto miał okazję zjeść przyrządzone z pasją włoskie dania, wie, ilu doznań kulinarnych one dostarczają. Mnogość smaków, ziół, a także rozmaitość składników sprawiają, że jest ona unikalna i nie ma możliwości, by pomylić ją z jakąkolwiek inną kuchnią. Dodatkowo włoskie dania są temperamentne i kolorowe tak jak sami Włosi.