Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych włoskich dań jest pizza.
O jej popularności świadczy to, że doczekała się ona wielu różnorodnych odmian na całym świecie! Ale i w samych Włoszech, w zależności od regionu, występują różne rodzaje tego niesamowitego placka – różnią się nie tylko grubością, składnikami, ale też i przyprawami. Skupmy się dzisiaj właśnie na tych ostatnich, czyli najlepszych przyprawach do włoskiej pizzy!
Włoska pizza występuje w kilku odmianach, choć najpopularniejsza jest neapolitańska, a przynajmniej tak nam się wydaje! Pizza z Neapolu to bowiem jedna z najprostszych pizz, w której liczba składników chroniona jest znakiem towarowym. Na tej klasycznej włoskiej pizzy znajdziemy zatem tylko mozzarellę, pomidory i… bazylię! Czy można użyć też innych przypraw?
Najpopularniejsze przyprawy do pizzy włoskiej
Włoska kuchnia kojarzy nam się z bazylią – i faktycznie to wyjątkowe zioło można uznać za najpopularniejsze i wręcz niezbędne w przypadku wielu rodzajów pizz. Jednakże dobór przypraw powinien zależeć przede wszystkim od innych składników i tego, jaki smak chcemy uzyskać.
Bazylię na pewno znajdziemy w klasycznych pizzach, które charakteryzuje skromna ilość składników, tak jak w pizzy z Neapolu. Pamiętajmy jednak, że bazylia na włoskiej pizzy jest zawsze świeża!
Na drugim miejscu jest oregano, choć warto mieć na uwadze, że ta przyprawa nie cieszy się, aż tak wielką popularnością we Włoszech, jak w Polsce. Oczywiście występuje tam w formie dodatku, ale ze względu na swój intensywny smak, dodaje się go naprawdę bardzo niewiele.
Jakość składników – najlepsza przyprawa
Pizza włoska to przede wszystkim dobrej jakości składniki, które same w sobie mają intensywny smak i decydują o ostatecznym smaku całego placka. Wbrew pozorom Włosi są oszczędni w dodawaniu przypraw, jeśli na pizzy pojawiają się takie składniki jak parmezan czy szynka parmeńska – one bowiem same w sobie są wyjątkową przyprawą!
Duże znaczenie ma też region, w którym zamawiamy włoską pizzę – warto wiedzieć, że również focaccia jest niczym innym, jak formą pizzy. I tu dla odmiany głównym aromatem jest… rozmaryn!
Włoska kuchnia pełna jest aromatów, a przyprawy są jedynie dodatkiem, które podkreślają smak. Zarówno bazylia, oregano, czosnek czy rozmaryn są dodawane do włoskiej pizzy delikatnie, aby nie przytłoczyć smaku dobrej jakości składników takich jak sery czy szynka.