plen

Pizza: prawdziwa włoska czy pizzopodobna?

Menu
790 345 790 ul. Klimczaka 1 | Wilanów
22 465 18 36 ul. Krucza 6/14 | Centrum
888 57 54 57 ul. Miodowa 1 | Stare Miasto
22 616 12 59 ul. Francuska 6 | Saska Kępa
Pizza: prawdziwa włoska czy pizzopodobna?

Warszawa to miasto słynące z oryginalnych lokali gastronomicznych, w których można skosztować specjałów z różnych części świata. Do popularnej warszawskiej gastronomii należą również pizzerie. To tutaj można zjeść naprawdę smacznie. Nic więc dziwnego w tym, że pizzerie w Stolicy nie narzekają na brak klientów. Ale czy w każdej z nich czeka na nas prawdziwa pizza włoska?



Pizza włoska: Poznaj korzenie swojej ulubionej włoskiej potrawy!


Pizza to bezsprzecznie jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które w wielu zakątkach świata konkurować może wyłącznie z pastami, o ile nie szukamy szybkiego dania na wynos, które możemy zjeść w każdym miejscu i bez sztućców – wówczas pizza okazuje się najlepsza. Tak czy inaczej, pizza włoska zrobiła zawrotną karierę, a pizzerie możemy znaleźć w miejscach, po których w ogóle byśmy się tego nie spodziewali. Jednak nie każda pizza to prawdziwa pizza włoska w Warszawie. Jak odróżnić wyrób pizzopodobny od prawdziwej pizzy? Na to i wiele innych pytań dotyczących włoskiej pizzy odpowiemy poniżej.


Pizza: strawa dla najuboższych


Odkąd pojawiła się w menu Włochów, aż do końca XIX wieku pizza była jedzeniem najuboższych. Dlaczego? Prawdziwa włoska pizza składała się bowiem z cienkiego ciasta chlebowego, którego smak urozmaicano poprzez dodawanie ziół oraz przypraw pospolicie występujących na włoskim ugorze. Najczęściej były to rozmaryn, bazylia lub oregano. Tradycyjnie placki chlebowe doprawiano także cebulą lub czosnkiem. Bardzo rzado pojawiały się na nich owoce morza – głównie ryby – czy ser. Do dziś tradycyjna włoska pizza składa się z placka – może to być przaśne ciasto chlebowe lub drożdżowe – na którym kładzie się trzy, maksymalnie cztery składniki. Zauważymy to przyglądając się najpopularniejszym rodzajom włoskiej pizzy, do których należą:


  • Pizza margherita – z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią.
  • Pizza neapolitana – z pomidorami, anchois i mozzarellą, a w ramach dodatkowej dekoracji również kaparami.
  • Pizza campagnola – która jest pizzą warzywną z dodatkiem sera oraz ziół.

Pomidor – zbyt elitarny na prostą włoską pizzę


Dzisiaj mało kto potrafi sobie wyobrazić pizzę bez pomidorów lub przynajmniej sosu pomidorowego. Tymczasem pomidor na ciasto chlebowe trafił dosyć późno. Dlaczego? Wszystko za sprawą jego ceny. Jako novum przywiezione z Ameryki pomidory były elitarnym frykasem, na który ubogiego Włocha zwyczajnie nie było stać. Dopiero popularyzacja hodowli pomidorów na terenie Włoch sprawiła, że to zamorskie warzywo stało się nieodłącznym składnikiem większości placków chlebowych i drożdżowych.


Warszawa: Gdzie czeka na mnie najlepsza pizza włoska?


Jeśli wierzyć recenzjom - a nie mamy powodu, żeby tego nie robić – najlepsza pizza oraz inne specjały kuchni włoskiej czekają na Ciebie w jednej z warszawskich trattorii. Trattoria Rucola to sieć włoskich restauracji, które znajdziesz w Centrum Warszawy, na Starym Mieście, na Saskiej Kępie i w Wilanowie. Każdy z lokali działających pod szyldem Trattoria Rucola łączy w sobie zalety kameralnej pizzerni z kuchnią, jakiej nie powstydziłaby się żadna wykwintna restauracja. Jeśli po głowie chodzi Ci prawdziwa włoska pizza lub masz ochotę na domową pastę, pizzeria Trattoria Rucola to jedno z tych miejsc w Warszawie, które z pewnością powinieneś odwiedzić.


Na zachętę możemy jeszcze dodać, że pizzę wypiekają tam na bardzo cienkim cieście drożdżowym, które szef kuchni sporządza według unikalnej receptury. Dzięki temu wychodząca z pieca pizza jest chrupka, jak żadna inna. A na chrupkim spodzie znajdziemy nie co innego, jak starannie wyselekcjonowane i zawsze świeże włoskie składniki najwyższej jakości. Te same składniki znajdziemy we wszystkich innych daniach serwowanych w lokalu.

Wilanów
790 345 790 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Klimczaka 1
02-972 Warszawa
tel. 790 345 790
klimczaka1@trattoriarucola.pl

Restauracja Warszawa Wilanów

czynne codziennie:

Niedziela - Czwartek 12:00-21:00 
Piątek - Sobota 12:00-22:00 

Centrum
22 465 18 36 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Krucza 6/14
00-548 Warszawa
tel. 22 465 18 36
krucza6@trattoriarucola.pl

Włoska restauracja Warszawa Centrum

czynne codziennie:
od wtorku do soboty 12:00-22:00 
niedziela, poniedziałek 12:00 - 21:00 

Wirtualny spacer

Stare Miasto
888 57 54 57 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Miodowa 1
00-080 Warszawa
tel. 888 57 54 57
miodowa1@trattoriarucola.pl

Restauracja Warszawa Stare Miasto

czynne codziennie:
od niedzieli do czwartku  12:00-21:00

piątek, sobota 12:00-22:00

Wirtualny spacer

Saska Kępa
22 616 12 59 Centrum
Trattoria Rucola

ul. Francuska 6
03-906 Warszawa
tel. 22 616 12 59
francuska6@trattoriarucola.pl

Restauracja Saska Kępa

czynne codziennie:
pon.-niedz. 12:00-22:00

Wirtualny spacer

Przed wysłaniem nam swoich danych, koniecznie zapoznaj się z Polityką Prywatności, w której znajdziesz informacje o administratorze Twoich danych osobowych, Twoich prawach, w jakim celu przetwarzane są Twoje dane, przez jaki okres, kim są odbiorcy Twoich danych oraz wszelkie inne informacje, które dotyczą ochrony Twoich danych osobowych.

Czytaj więcej

Praca
Kariera w Trattoria Rucola

KIEROWCA

Poszukujemy kierowcy do Trattori, przy ulicy Francuskiej i Klimczaka.

 

CV prosimy wysyłać na adres - magda.nowak@trattoriarucola.pl
 

 

 

 

Aplikuj